20 oct. 2011

UN LLAGAR Y UN MOLÍN

“Amarga y seca la soledad, en tanto al menos
que se siente como falta y no ha aprendido uno
a alimentarse de ella y a saborearla
como mosto del lagar sacado en la merienda
de los compadres o como el jugoso trébol
que mascas junto al cuello y a los hombros blancos
de aquella que contigo se perdió en el bosque
y sollozaba bajo tu cuerpo. Y, sin embargo,
era soledad seguramente el verdadero
alimento de tu corazón. Pero tal parece
la ley: que sólo de este amor que cría ausencia
sea del que uno tenga sed y no sepamos
beber de la copa de la ardiente sombra, en donde
la madre estaba acaso del amor…”

                                                (Sermón de ser y no ser, de Agustín García Calvo)

De la soledá, del aislamientu ancestral de pueblos y caseríes n´Asturies hasta nun va tanto, los que tovía vivimos nes aldees recoyimos la herencia de querer facer la mayor parte de les coses nosotros mesmos. Los antiguos yera pol simple sobrevivir y nosotros cásique por zuna. Ello ye que d´esa soledá siempre podemos sacar dalgo.
Estos díes, esa seronda inútil que veo pasar apriesa pente los semáforos y ceres, peles calles d´Uviéu, ye la mesma que miro agora nesti valle míu, preñada de pumaraes col frutu prohibíu del Edén -bendito seya lo prohibío-, col que facer la miel del zumu nel llagar de roble qu´albidra la buena espicha de mayu.
Yá va más de diez años que construí esti llagarín y esti molín pa mayar la mazana. Funciona perfectamente y ye fácil de fabricar. El gustu de facer les coses ún mesmu y beber un poco sidra de casa ye tan difícil de describir con pallabres como´l golor que hai en cuartu de la sidra estos díes. Por si dalguién s´anima póngovos aquí debaxo los esquemes. Salú y a dis-fruta-lo.

EL LLAGAR
L´armazón del llagar podéis velu nesti esquema. (Calcái nes fotos pa veles más grandes).


Cuerpu del llagar
 De 72x63 cms., tien una capacidá pa cinco sacos de magaya (aprosimao cien llitros de cada vez). Ye de roble, quitando la parte baxo onde va una bandexa d´acero inoxidable (ver foto), anque nun ye necesaria.Les midíes de les tables, los esquineros y los llistones llaterales puen vese nel esquema.
 









La abrazadera que lleva esti llagar ye una U de 40 de fierro soldada nes esquines. 

Cuerpu del llagar


EL MOLÍN
















Les midíes del molín son aprosimaes y la madera utilizada ye´l roble por ser la meyor dende tolos puntos de vista pa estes coses (resistencia, hixene, nun da sabor…). El motor ye d´un CV, pero pue valir el de cualquier electrodomésticu. Consta de tres partes.
-         Los apoyos.- Ye la parte que sostién el cuerpu y pue ponese sobre unos caballetes, o enriba´l cuadru del llagar pa mayar directamente sobre él. Van uníos, amás d´al cuerpu con una varilla roscada a cada llau pa soportar el movimientu.
-         El cuerpu.- Ye la parte principal y ente l´exe (tomando como referencia los llistones de fresnu que llevanten un poco del diámetru del exe) y la paré de salida nun pue haber más d´un centímetru, pa que machaque bien les mazanes. Los rodamientos van encaxaos na madera ún a cada llau.
-         La moxeca o tolva-  Pue ser como esta o mayor. Habrá qu´ayudase delles veces con una tablina pa que baxe meyor la mazana triturada al llagar o al balde.

Detalle del exe y la moxequina.

EL FUSU


Fusu
      Esti ta fechu por un amigu nun tornu, pero hailos pa vender nuevos o de segunda mano que faen el mesmu serviciu y nun son caros. Tamién pue valir un gatu, anque la presión d´esti nun ye tan continua como la del fusu.





2 comentarios:

  1. Pues ahora pongámonos a hacer sidra. Eso sí, con frixuelos. Un abrazo.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. O unes castañes afarolaes al fueu, Aurora.
      Un abrazu.

      Eliminar