Llaviana, 1948. Llecheres. Semeya de Valentín Vega |
¿Per qué caminos esbariará´l paisax del conceyu dempués de
que s´acaben les perres de les prexubilaciones y muerran los homes y muyeres
que lu sostienen entá?”
Vicente Rodríguez Hevia. Del
güertu a la casería: espaciu agrariu en Llaviana. Cultures 11. 2002.
Nesti llugar del mundu, nos montes de Llaviana, había una muyerina que fue llechera y hasta nun va muncho vendía los xueves na plaza, mantegues feches de casa. Delles veces, mio ma mesma tovía-y compraba dalguna. Yera aquella paisanina d´una casería de pa Los Tornos y, de toles vendedores, úna de les que meyor mazaba la lleche. Esti arte, xunto cola materia prima que yera aquella lleche procedente d´un pastu de tierra calizo, dába-y aquelles mantegues un sabor únicu. Podíen facese con elles, ente otres munches coses, unes galletes que seguramente nunca más podré volver a probar. Sólo nos queda´l recuerdu a los que les comíemos y, cuando desapaezamos, nun quedará yá nada. Asina asoceden los ciclos naturales.
Hai tiempu, tando per La Gruyère, fui a visitar la fábrica de chocolate más antigua de Suiza, Cailler, fundada en 1796. Una moza contábanos les dificultaes que tuvieron nun principiu pa tresportar el cacáu que llegaba de los países tropicales, primero a la costa europea y depués hasta aquel llugar en medio de los montes alpinos, naquellos tiempos nos que los medios de tresporte nun yeren los d´agora. La lleche teníenlo allí, y de lo meyor, pero´l cacáu yera toa una odisea traelo. Con too y con eso, lleven más de doscientos años faciéndolo.
Dicen los diarios qu´esta tierra nuestra corre´l riesgu de convertise nun desiertu llaboral en pocos años: los fíos colen y el caldar de les prexubilaciones escosa.
Creímos que lo de les galletes de mantega yera de xente probe. Nosotros yéremos ricos, habíales meyores pa comprar na tienda del gourmet del Corte Inglés.
¿Que nos pasó? ¿Engañónos el rei, como al pastor de la fábula de La Fontaine? ¡Probes de nós, probe xente!
Hai tiempu, tando per La Gruyère, fui a visitar la fábrica de chocolate más antigua de Suiza, Cailler, fundada en 1796. Una moza contábanos les dificultaes que tuvieron nun principiu pa tresportar el cacáu que llegaba de los países tropicales, primero a la costa europea y depués hasta aquel llugar en medio de los montes alpinos, naquellos tiempos nos que los medios de tresporte nun yeren los d´agora. La lleche teníenlo allí, y de lo meyor, pero´l cacáu yera toa una odisea traelo. Con too y con eso, lleven más de doscientos años faciéndolo.
Dicen los diarios qu´esta tierra nuestra corre´l riesgu de convertise nun desiertu llaboral en pocos años: los fíos colen y el caldar de les prexubilaciones escosa.
Creímos que lo de les galletes de mantega yera de xente probe. Nosotros yéremos ricos, habíales meyores pa comprar na tienda del gourmet del Corte Inglés.
¿Que nos pasó? ¿Engañónos el rei, como al pastor de la fábula de La Fontaine? ¡Probes de nós, probe xente!
Un grand coffre en est plein, fermé de dix serrures.
Lui-même ouvrit ce coffre, et rendit bien surpris
Tous les machineurs d´impostures.
Le coffre étant ouvert, on y vit les lambeux,
L´habit d´un Gardeur de troupeaux,
Petit chapeau, jupon, panetière, houlette,
Et je pense aussi sa mousette.
Doux trésors, ce dit-il, chers gages qui jamais
N´attirâtes sur vous l´envie et le mesonge,
Je vous reprends; sortons de ces riches palais
comme l´on sortirait d´un songe.”*
De la fábula de Le berger et le roi (El pastor y el rei) de Jean de La Fontaine
*Trad.
(“Los bienes- dixo- consisten nun cientu piedres precioses,
cerráu con diez cerradures, un gran arcón con abondes.
Quedóse bien sorprendíu cuando se punxo a abrir l´arca
de la malvada impostura a la sombra maquinada.
Una vez la tuvo abierta pudo ver mui guapamente
la so ropa con remiendos, propio d´un pastor d´oveyes:
una gorra piquiñina, zurrón, calzón y cayáu;
pámique´l morral también. ¡Qué gran tesoru guardáu!
Prendes qu´enxamás causastis nin envidia nin mentira
vuelvo otra vez a vosotres como si tuviere aína
espertándome d´un suañu.
Colemos d´esti Palaciu.”)
No hay comentarios:
Publicar un comentario